Hvornår skal børnene møde min nye kæreste?

Kære familiepsykologer

Jeg skriver til jer, for at høre om I kan give et godt råd i forhold til hvornår man skal lade sin nye kæreste møde sine børn. Min ex-kone og jeg blev skilt i fred og fordragelighed for 2 år siden og vi har 2 børn på 6 og 8 år sammen. Jeg synes, vi har et godt samarbejde omkring børnene, der virker til at trives godt med den deleordning, vi har valgt for dem.
For nogle måneder siden mødte jeg så en ny kvinde, som jeg er meget glad for, hvilket lykkeligvis er gengældt. Hun er noget yngre end mig og har ingen børn, men vil meget gerne møde mine. Jeg har holdt lidt igen, da jeg lige ville se om forholdet udviklede sig til noget, der blev til noget. Jeg har også den aftale med min ex-kone at vi ikke involverer børnene med mindre vi er ret sikre på det nye forhold. Men hvor lang tid behøver der egentlig at gå?

Hilsen Lars

Hej Lars
Dejligt at høre at du og din ex-kone har et godt samarbejde omkring jeres to børn og at de trives med deleordningen. Og skønt at du har mødt kærligheden igen og tror så meget på den, at du overvejer at involvere dine børn.
Du spørger helt konkret til hvor lang tid der bør gå, før man kan introducere sin nye kæreste til sine børn. Det er svært at give et helt præcist svar på, da alle familier, børn og nye kærester er forskellige, og der derfor vil være forskellige behov og hensyn at tage, alt efter hvilken familie det drejer sig om. Jeg vil imidlertid gerne komme med nogle generelle betragtninger, som du kan lade dig inspirere af, når du skal tage stilling til, hvornår du synes det er tid til at børn og kæreste skal mødes.
Helt overordnet kan man sige, at jo mere kompliceret skilsmissen har været, jo mere tid har børnene brug for efter skilsmissen inden de magter at forholde sig til forældrenes eventuelle nye kærester. Derfor bør man som forælder overveje om der har været særlige begivenheder, der har været med til at komplicere bruddet til den anden forælder (svigt, mistillid, utroskab etc) og som derfor har vanskeliggjort samarbejdet efterfølgende.
I jeres tilfælde lyder det heldigvis til at I har været gode til at samarbejde omkring jeres børn under og efter skilsmissen. Derudover også at I har været enige om skilsmissen. Det taler så for, at du måske ikke behøver vente i årevis førend du lader børnene møde din kæreste. Som du også selv er inde på, så er det helt afgørende at man tror på at forholdet har en fremtid hvis børnenes skal involveres. Min erfaring er, at mange vælger at vente op til et års tid før de lader børnene møde deres nye kæreste. Denne beslutning træffes på baggrund af en opmærksomhed på, at børnenes behov og ønske jo først og fremmest er at være sammen med deres forælder.
En anden væsentlig ting at tage hensyn til er børnenes behov for at sørge efter skilsmissen. Ud over det helt åbenlyse tab af at have forældrene sammen i hverdagen, så er der måske også tab af andre kendte ting som f.eks. venner, daginstitution/ skole og bolig.
Man må ikke undervurdere vigtigheden af at give plads til sorgen. Den skal mødes med nærvær, accept og kærlighed og ikke mindst tid, hvilket er endnu én af grundende til at det kan være en god idé at vente med at introducere sine børn for en ny partner før der er gået et godt stykke tid og sorgen har fået lov til at fylde det den har brug for.
Det er en god idé at lave en langsom “optrapning”, når man så endelig har besluttet at børn og kæreste skal mødes. Det vil sige, at kæresten kun er der noget af tiden, når man har sine børn. På den måde tilgodeses børnenes behov for “alene-tid” med deres forælder stadig.

Jeg ønsker dig held og lykke med det hele!

 

Med venlig hilsen
Trine Storch/ familiepsykolog