Hvordan hjælper vi som bedsteforældre ved skilsmisse?

Kære Familiepsykologer
Anledningen til, at vi har valgt at skrive til jer, er at vores voksne datter og svigersøn skal skilles. Vi har altid været meget glade for vores svigersøn, så vi er meget kede af skilsmissen, men viser selvfølgelig respekt for deres beslutning og vil gøre alt hvad vi kan for at hjælpe. De har to skønne piger sammen på 4 og 7 år, som vi holder utroligt meget af, og som vi tænker meget på i forhold til de store forandringer der nu skal til at ske i deres liv. Vi bor i samme by og har hidtil hjulpet til med børnepasning og også haft en fast hentedag i børnehave og skole. Vi føler en stor tilknytning til vores børnebørn og vil derfor gerne spørge jer, om I har nogle gode råd til os bedsteforældre. Kan vi gøre noget for at støtte vores børnebørn i den kommende tid?
Hilsen bedsteforældrene

Kære bedsteforældre
Hvor er det dejligt at høre, at I gerne vil være der for jeres børnebørn. Og ja, I kan bestemt gøre noget for dem. Under en skilsmisse vil de allerfleste forældre være i større eller mindre grad af krise og naturligt nok have mindre overskud og evne til at vise omsorg end normalt. Derfor kan jeres hjælp være af stor betydning for jeres børnebørn. De vil have glæde af at I fastholder jeres faste traditioner med f.eks. hentedage og på den måde kan I være med til at skabe stabilitet for børnene i en ellers urolig tid. Ligeledes kan I tilbyde jeres datter og svigersøn at børnene kan være nogle dage eller i en weekend hos jer. Det kan både give forældrene en mulighed for at få ro til at bearbejde deres egne reaktioner og samtidig give børnene et trygt frirum, hvor alting er som det plejer at være. Jeg har hørt mange børn sige, at de især nød at være hjemme hos deres bedsteforældre i den periode, hvor familien var i opbrud. De har givet udtryk for, at det bedste de vidste var at sidde og spille kort med bedstefar eller at sidde og drikke te med bedstemor. Ikke noget med at tage ud og opleve en hel masse sammen med bedsteforældrene i den periode. Børnene oplevede så rigeligt nyt i forvejen og havde bare brug for at mærke trygheden i de vanlige rammer.

Der er mange tanker og følelser forbundet med en skilsmisse og jeres børnebørn vil have glæde af at I stiller jer til rådighed og viser interesse for at lytte. Af loyalitetshensyn kan det nogle gange være nemmere for børn at betro sig til andre voksne de har tillid til, end til mor og far, men det vil være vigtigt for dem, at I ikke taler negativt om deres forældre.
Det kommer bag på mange bedsteforældre, at de faktisk også selv bliver følelsesmæssigt ramt, når deres børn gennemgår en skilsmisse. Det kan derfor være godt at erkende at man også selv har brug for at drøfte situationen med familie og venner, hvis man mærker at man er meget berørt af situationen. Hvis ikke man gør det, er risikoen at man bliver så opslugt af sin egen bedrøvelse, at det bliver svært at holde hovedet koldt og at have overskud til at hjælpe børnebørnene. Jeg ved ikke om det gør sig gældende i jeres situation, men blot en eftertanke værd.
Jeg vil gerne give jer ros med på vejen for at I viser så stor ansvarlighed og omsorg for jeres børnebørn i den krise og livsændring de går i møde. Jeres datter, svigersøn og børnebørn er heldige at have jer i baghånden.

De bedste hilsner
Familiepsykolog Trine Storch