Vores midterbarn trives ikke

Kære Familiepsykologer

Vi er en familie på 5 med mor og far og 3 piger på henholdsvis 3,5 og 7 år.  Vores yngste og ældste piger trives fint, men  vores midterste pige har vi utrolig mange konflikter med.  Hun har også mange konflikter med sine søskende, som hun tit driller. Vi forsøger ofte at lade hende være alene med enten den yngre eller den ældre søster, i håbet om at de så bedre kan finde ud af at lege sammen. Men det ender alligevel oftest i konflikt. Det er som om, at hun ikke rigtigt kan finde sin plads i familien, og hun siger nogle gange at hun ikke tror vi kan lide hende, hvilket jo på ingen måde er sandt.
Vi er meget ulykkelige over at hun har det så dårligt og vil høre om I har et godt råd?

Venlig hilsen forældrene

Kære forældre,

Mange tak for jeres brev. Det er altid svært at se sit barn mistrives, og jeg forstår derfor godt jeres bekymring for jeres midterste pige.  I beskriver så fint, at det er som om, at hun ikke rigtigt kan finde sin plads i familien og jeg får indtryk af at hun som midterbarn måske også kæmper lidt for at få en plads.
I har fået 3 børn med korte mellemrum og der har naturligt nok ikke været så meget tid til det enkelte barn.  Måske skal jeres datters udsagn om at I ikke kan lide hende forstås ind i denne kontekst? Altså at hun simpelthen savner tid og rum til at blive set, som det lille unikke menneske hun er. I fortæller, at I prøver at tilskynde hende til at lege med enten den yngre eller den ældre søster i håbet om at det kan mindske deres konflikter. I og med at der er to års forskel til begge sider vil hun i så fald enten blive den ”store lille” eller den ”lille store”, der skal forsøge at tilpasse sig sine søstre. Det er fantastisk at have søskende at spejle sig i, men det er også vigtigt at der er plads til at føle sig som et lille selvstændigt individ ind i søskendeflokken. Jeg vil foreslå jer at I vil kunne begynde at imødekomme dette behov ved at tage hende ud af flokken og give hende jeres fulde opmærksomhed. Ved at vælge hende ud, sender I hende bl.a. det budskab at hun er betydningsfuld og værd at være sammen med. Helt konkret kan I f.eks. hente hende tidligt engang i mellem i børnehaven og lave noget sammen med hende, som I ved netop hun er glad for. Derudover kunne I inddrage hende i madlavning eller havearbejde og på den måde give hende alenetid med én af jer forældre. I kan også vælge at tage hende med ud af huset f.eks for at gøre indkøb, eller at tage hende med til en fritidsaktivitet, f.eks svømning. Det centrale er her at hun oplever alenetiden med jer som et privilegium I tilbyder hende og ikke som en straf eller en konsekvens af en konflikt.

Det er ofte nemmere at finde privilegier til det ældste og yngste barn a la: ”det må hun fordi hun ældre end dig. Det må du også, når du bliver lige stå stor som hende” eller omvendt ”det må hun gerne fordi hun er så lille”. Det er straks sværere at gøre med midterbarnet, men det er præcis lige så vigtigt som for de andre børn.

Jeg håber disse tiltag kan bidrage til at jeres datter kommer i bedre trivsel og til at den onde cirkel med konflikter med hendes søstre brydes.

Jeg ønsker jer held og lykke med det hele!

Venlig hilsen
Trine Storch/ familiepsykolog